Bun venit în Casa Liderilor Viitorului

Salutare! Numele meu este Raluca și mă simt onorată să ne cunoaștem. După cum probabil ai aflat, pe data de 2 Septembrie 2019 își va deschide porțile Grădinița Avanti, o grădiniță în care se vor aplica Principii Montessori Autentice.

Rolul meu, astăzi, acum, este de a îți oferi câteva informații care să te ajute să îți imaginezi ce va urma. Ca la fiecare început de drum, cu toții avem emoții și ne întrebăm oare cum va fi?

Uneori teama de necunoscut este mai puternică decât
curiozitatea de a vedea ce se va întâmpla.

Eu am mare încredere că te vei descurca și că te vei adapta în ritmul tău natural și specific.

Imediat ce vei trece pragul Grădiniței Avanti te voi întâmpina eu. Eu voi fi ghidul tău pe parcursul acestei călătorii minunate. Da, așa este, într-o grădiniță Montessori, noi educatorii suntem ghizi și observatori. Focusul activității zilnice este centrat atât pe tine, cât și pe fiecare prieten de-al tău în parte. Adultul este acolo pentru a veghea la siguranța ta, pentru a-ți trezi interesul în ceea ce privește lucrul cu diferite materiale, pentru a te ajuta atunci când ai nevoie și pentru a-ți observa evoluția și progresul minunat. Din când în când voi mai lua și notițe, dar voi face tot posibilul să fiu discretă. Nu îmi doresc să îți deranjez lucrul, mai ales când observ că te concentrezi. Știu cât de importantă este această concentrare pentru tine, de aceea o protejez dar o și susțin pentru a crește în durată și intensitate.

În sala de clasă te vor întâmpina mai mulți prieteni de diferite vârste (clasă multi-vârstă). O putem numi mini-societate sau o familie mai numeroasă. Clasele Montessori sunt gândite în așa fel încât să reproducă o zi din viața noastră. Nu-i așa că pe parcursul unei zile intri în contact atât cu prieteni care sunt de aceeași vârstă cu tine, dar și cu persoane mai mari, sau mai mici?

Unele au nevoie de mai multă atenție și răbdare,
altele îți oferă ele mai multă înțelegere și suport.

Este minunat să înveți de mic să te adaptezi unor situații diferite, trăind efectiv și nu citind sau auzind de la alte persoane.

Apoi urmează o perioadă de lucru de 3 ore. Mă vei auzi câteodată spunând termenul de ciclul neîntrerupt. În această perioadă, ești liber să te lași ghidat de vocea ta interioară și să îți alegi orice material sau activitate cu care dorești să lucrezi. În cazul în care nu reușești să te decizi ce să alegi, sau simți că ai o zi în care te simți un pic derutat, eu voi fi acolo să te ajut și să te ghidez. E nevoie de un mic impuls și tu imediat vei simți ce este de făcut. Satisfacția de pe chipul tău și zâmbetul larg pe care îl voi vedea la sfârșitul unei activități vor fi indicii clare că suntem pe drumul cel bun.

Ești unic exact cum va fi și evoluția ta. Ai propriul tău ritm de dezvoltare și propriul tău drum de parcurs. De aceea eu voi fi zilnic acolo, te voi observa și funcție de ce îmi ”arăți” că te pasionează sau îți trezește curiozitatea, eu îmi voi planifica diferite prezentări. De asemenea voi ține cont și de vârsta ta pentru a nu face activitatea mult prea ușoară sau mult prea dificilă. Este minunat când simți că poți să faci un lucru, dar în același timp te și provoacă, nu-i așa? Până la urmă așa ne dezvoltăm și ajungem Lideri. Liderii sunt persoane independente, creative, încrezătoare în forțele proprii și poate cel mai important, autentice. Tu, alături de prietenii tăi sunteți Liderii Viitorului – cei care vor duce mai departe principii, valori puternice pe baza cărora se va construi o comunitate solidă.

Am vorbit despre activități și materiale dar nu ți-am spus mai nimic despre ele, nu-i așa? 🙂 Fiecare material pe care îl găsești în Casă este atent așezat de mine, având un raționament în spate. Rafturile sunt la nivelul tău, tocmai pentru a te putea descurca singur să iei materialul, să lucrezi cu el cât timp îți dorești, dar foarte important, să îl așezi la loc așa cum ai dori să îl găsești atunci când vei reveni la el. Mediul Montessori este un mediu pregătit funcție de etapa de dezvoltare în care te afli. Multe dintre materiale sunt materiale autentice create științific de Maria Montessori, cea care a observat acum mulți ani, copii așa ca tine, și a dorit să vină în ajutorul dezvoltării lor cu instrumente specifice. Alte materiale sunt create de mine împreună cu asistenta mea. Ele au rolul de a te ajuta să te adaptezi la cultura noastră specifică, la felul nostru, ca popor, de a face lucruri.

În cadrul mediului pregătit, sunt cinci mari arii de interes:

  • Viață Practică: scopul este să poți ajunge să faci lucruri singur și să devii independent, ca mai apoi să poți contribui la rândul tău în cadrul comunității; să ajuți și să fii model pentru cei mai mici sau pentru cei nou veniți,
  • Senzorial: scopul este să devii conștient de toate simțurile pe care le deții și mai apoi să începi să le rafinezi cât de mult îți dorești; cu cât experiența este mai rafinată, cu atât informația este mai clară,
  • Limbaj: este minunat când ai o idee și o poți exprima singur în scris pentru a rămâne pe vecie, nu-i așa? vei vedea cum vei putea călători în timp citind idei, gânduri pe care alți oameni le-au lăsat scrise acum mii de ani în urmă – atunci parcă timpul devine atât de relativ,
  • Matematică: știi, matematica este prezentă peste tot în jurul nostru, doar că unii dintre noi nu o ”vedem” atât de clar; scopul aici este de a te ajuta să înveți logic și într-un mod cât mai plăcut – prin joacă, concepte matematice care par de nereținut sau care unii le memorează mecanic. Eu sunt de-a dreptul fascinată de această arie și cu siguranță îți voi transmite din fascinația mea 🙂
  • Cultural: scopul aici este de ați oferi câteva idei despre cultura noastră ca popor, despre obiceiuri, tradiții și felul nostru de a ne comporta; pentru a te putea integra și adapta este nevoie să asimilezi unele din aceste ”legi” nescrise; dar vei afla și multe alte lucruri interesante despre lume, animale, plante… dar restul te voi lăsa pe tine să descoperi

Acesta este un aspect foarte important pe care noi, ghizii Montessori îl facem – oferim doar câteva chei de cunoaștere, restul lăsând la latitudinea Copilului cât de mult dorește să intre în profunzime, funcție de interesul personal și dorința de cunoaștere.

Mă bucur mult că am putut să-ți ofer câteva detalii legat de ce va urma, dar am o veste minunată pentru Părinții tăi. Vom organiza în perioada 23 – 25 August 2019 un Tur al Grădiniței, dar si al Casei Copiilor 🙂 . Noi l-am numit Tur, deoarece ne dorim să le oferim ocazia să vadă cum arată un mediu Montessori, Casa în care tu îți vei petrece câteva ore bune alături de mine, colegele mele și noii tăi prieteni. Mai ales că vei petrece o durată cosiderabilă de timp și știu că ei își doresc tot ce este mai bun pentru tine. De asemenea, vom avea și o sesiune de întrebări și răspunsuri, pentru a aduce cât mai multă claritate. Vom reveni cu mai multe detalii curând.

Îți multumesc pentru încredere, răbdare și curaj. O zi minunată îți doresc, plină de experiențe de neuitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *