Uniunea – legătura ce oferă sens

24 Februarie, Dragobetele – o sărbătoare autohtonă a iubirii.

Nu știu câți dintre voi știți, dar începând cu Februarie 2016 această sărbătoare are un simbol asociat. Acesta este Uniunea.

Simbolul ales ne trimite către ritualul păsărilor care, în această zi, își caută și găsesc perechea pe viață. Ele sunt primele care, odată cu dezmorțirea naturii și apariția unui nou anotimp, primăvara, dădeau tonul întregului ritual de trezire la viață, prin iubire.

Pentru mine, acest cuvânt – Uniune – are o altă însemnătate.

În momentul în care se produce o Uniune între ceea ce îți dorești pentru copilul tău cu adevărat, și ceea ce el/ea găsește/primește în mediul în care crește, restul trebuie încredințat legilor naturale de creștere și dezvoltare. Nu există loc de îndoială, incertitudine sau teamă – Natura ne arată în fiecare secundă cât de perfectă este.

Într-unul din articolele mele am scris despre iubirea necondiționată ce o port copiilor mei (poți citi aici articolul). Ceea ce l-a început era doar un sentiment profund, o trăire, cu timpul s-a transformat într-un scop – îmi doream ca ei să crească armonios fiind înconjurați de această iubire.

Așa că am început să îmi pun întrebări: Cum pot face acest lucru? Ce anume vreau pentru ei?

Răspunsul nu a întârziat să apară într-o zi frumoasă de primăvară. Eram în grădină și îngrijeam cele câteva plante pe care le aveam. În timp ce le îndepărtam frunzele uscate, le udam, am realizat că eu le ofeream iubirea, grija și atenția mea pentru a crește cât mai frumos și viguros. Fără aceste lucruri, precum și pământul care le hrănea, ele nu aveau cum să crească.

Atunci am realizat că acest lucru trebuie să fac și eu pentru copiii mei – să le ofer un mediu care să susțină acea creștere armonioasă. Mi-am promis că voi face tot posibilul să le ofer un mediu pregătit, acele valori solide și acea dedicare de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Uniune dintre gând, scop și ceva concret produce minuni

În momentul în care această legătură s-a produs totul a început să se întâmple de la sine. Așa am ajuns să mă înscriu la un curs de educator Montessori, să îmi doresc să ofer aceste valori, dăruire și altor copiii prin deschiderea unei grădinițe, să cunosc oameni care împărtășesc aceleași valori.

Nu există zi să nu caut, să nu întreb sau să nu fac ceva pentru a înțelege mai bine cum pot ghida un copil pentru a înțelege cât mai ușor și natural posibil această nouă lume în care el a venit.

Îmi doresc să ofer un mediu pregătit și atent gândit astfel încât fiecare copil care va veni să se dezvolte armonios, în stilul său unic – exact cum o plantă crește respectând doar câteva legi naturale, dar vitale. Să fac această călătorie cât mai plăcută cu putință.

”Copilul ne oferă adevărata sinteză a vieţii, care rezidă în spiritul umanităţii. Dar acel spirit care învăluie copilăria noastră este apoi întunecat de umbrele temniţei care începe deasupra copilului în creştere; iar omul îl vede murind departe şi pierind în lumina zilei obişnuite. Într-adevăr, viaţa noastră socială înseamnă destul de des întunecarea şi moartea vieţii naturale care există în noi.”

                                       Maria Montessori în Descoperirea copilului (1977)

În cadrul evenimentului din data de 28 Martie 2019 vom aborda acest concept – Uniune, din mai multe perspective precum și importanța majoră a unui mediu pregătit  în viața și dezvoltarea unui copil.

Dacă ți-a plăcut articolul meu și vrei să afli și alte idei despre cum să devii un Părinte Conștient, te invit să te abonezi la articolele de pe blog cu ajutorul notificărilor apăsând pe clopoțelul roșu din dreapta jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *