Este interesant de privit un aspect: deși suntem diferiți ca înfățișare sau în ceea ce privește limbajul de exprimare folosit, ori mediul în care trăim este unul mai dezvoltat sau nu, cu toții avem un punct comun – nevoile noastre de bază.
Deși lumea în care trăim este într-o continuă schimbare, aceste nevoi de bază, care pot fi unele fizice (cele care susțin viața – mâncare, apă, adăpost etc.) sau unele sufletești (cum ar fi nevoia de a fi parte unei comunități, nevoia de a fi iubit) nu se schimbă – ele rămân acolo pe tot parcursul existenței umane.
Aceste nevoi dau naștere unor tendințe umane. Pentru a putea avea o idee mai clară despre această legătură dintre tendințe si nevoi, Elisabeth Stephenson spunea în felul următor: ”Gândiți-vă la nevoile umane ca fiind substantive; gândiți-vă la tendințele umane ca fiind verbe.” Verbe înseamnă acțiune – este ceea ce îi determină pe oameni să interacționeze și să se conecteze atât cu exteriorul – mediul în care trăiesc, dar și cu interiorul – sinele.
Câteva caracteristici ale acestor tendințe umane:
- sunt prezente în orice ființă umană
- sunt inter-conectate și nu funcționează independent
- nu dispar pe parcursul vieții
- manifestarea fiecărei tendințe depinde de stadiul de dezvoltare și există anumite modalități prin care aceste tendințe pot fi satisfăcute
- sunt prezente atât la nivel fizic, cât si psihologic, intelectual și spiritual
- sunt directive cu care ne naștem și care ne ghidează să avem un anumit comportament, ajutându-ne să ne creăm ca și ființă umană unică
- sunt benefice atât pentru individ, cât și pentrru societate ca și întreg – au scopul de a crea progres
- pentru a se activa și a se dezvolta, este nevoie de un mediul pregătit care să le susțină.
Câteva exemple din tendițele umane:
- de orientare
- de explorare
- de observare
- de comunicare
- de socializare
- de imitare
- de repetare
- de exactitate
- de abstractizare
- de autoperfecționare
- de activitate
- de muncă
- de autocontrol fizic, emoțional, și intelectual
Tendințele umane se moștenesc de la o generație la alta și sunt specifice doar ființelor umane. Animalele se nasc cu instincte – „directive”, cum le numește Maria Montessori. Aceste insticte le ghidează pe tot parcursul vieții și le indică cum să se comporte în anumite circumstațe.
Gândiți-vă, pentru un moment, la următorul aspect:
oamenii sunt liberi să ia decizii,
să își exprime diferite alegeri
pot interacționa și schimba mediul în care trăiesc
oamenii sunt capabili să supraviețuiască diferitelor medii – se pot adapta.
În cazul animalelor, lucrurile stau diferit: un urs polar va locui mereu la Polul Sud și va mânca mereu pește pentru a supraviețui. Dacă îl luăm din mediul său și îi oferim alte alimente, el va muri – aceste instincte pe care animelele le au sunt o formă de ”scalvie” și o lipsă de adaptare.
Oamenii sunt înzestrați cu o anumită capacitate de a crea orice este necesar pentru a-și satisface nevoile. Nu este suficient doar să o avem; această capacitate trebuie dezvoltată pe întreg parcursul vieții.
Pentru a face o legătură între planurile de dezvoltare și aceste tendințe umane, mare majoritate a tendințelor se manifestă și se dezvoltă pe parcursul primului plan (vârsta cuprinsă între 0 – 6 ani). Sunt doar câteva care se dezvoltă cu precădere și în restul planurilor.
Maria Montessori spunea: ”Sarcina vitală pe care copilăria o are este aceea de adaptare”, în timp ce restul planurilor de dezvoltare sunt mai mult legate de explorare, integrarea în societate și nu în ultimul rând, descoperirea vocației.
În copilărie adultul se creează ca și identitate și personalitate, în timp ce la maturitate, el dorește să își aducă propria contribuție în societate.
Viața este un proces continuu de adaptare – încă din primele momente în care un bebeluș apare pe lume, este nevoie ca să se adapteze noului mediu și a condițiilor acestuia, condiții care sunt diferite de pântecul mamei – el a ”locuit” acolo timp de 9 luni.
Noi, oamenii avem această capacitate de a ne adapta unui anumit mediu. Însă, o ființă umană este cu adevărat adaptată atunci când se simte în siguranță.
Adaptarea este despre de deveni independent ca și individ dar în același timp, de a face parte dintr-o comunitate.
Dacă ți-a plăcut articolul meu și vrei să afli și alte idei despre cum să crești un Copil Lider, te invit să te abonezi la articolele de pe blog cu ajutorul notificărilor.