Drumul Conștientizării: Responsabilitatea

Astăzi voi începe o serie de noi articole ce au legătură cu conștientizările mele. Mai exact, în momentul în care m-am decis să plec pe acest drum al educației și de a deveni Educator Montessori Certificat, eu am luat o decizie. Dar pe parcurs, m-am întâlnit cu diferite situații, întâmplări care m-au zdruncinat un pic din temelie.

Sunt acele evenimente, situații ce capătă forma de conștientizări și te fac să te întorci un pic la fundație și să vezi cât de rezistentă este și, dacă ceea ce credeam că este rezistent, în esență așa este.

Această nouă călătorie se va numi Drumul Conștientizării. Nu știu când se va sfârși, nu știu cum va fi, dar cu siguranță mi-am promis să mă bucur de proces și să am încredere că realitatea știe ea de ce îmi trimite aceste experiențe.

Despre ce vreau să vă vorbesc astăzi: despre RESPONSABILITATE. Știu, un subiect atât de comun și totuși din ce în ce mai rar în zilele noastre.

Tocmai de aceea vă voi spune conștientizare pe care am avut-o: există două tipuri de Responsabilitate. Există Responsabilitate față de tine și Responsabilitate pentru tine.

       Resposabilitate față de tine este acea responsabilitate interioară – fac ceea ce PROMIT că fac; ofer ceea ce PROMIT că ofer. Și când spun promit, nu trebuie neapărat să verbalizez exact acest cuvânt, ci să simt și să-mi asum în interiorul meu că voi face acel lucru.

Nu contează situațiile, circumstanțele sau problemele care apar la exterior, dar eu fac tot posibilul, mai devreme sau mai târziu să mă țin de cuvânt. Exceptând unele cazuri, rare, în care momentul în care te ții de promisiune trebuie să fie exact, ceea ce am înțeles este că e nevoie să am responsabilitatea să duc la capăt ce am zis că fac. Există o vorbă: mai bine mai târziu decât niciodată!

 

”Scopul meu este acțiunea în sine și nu ghicirea sau respectarea datei/orei exacte”

 

Să vă dau un exemplu personal. Mi-am asumat responsabilitatea de a citi minim 15 pagini pe zi, dimineața (atunci sunt mai fresh și mai receptivă). Chiar dacă sunt zile când le citesc dimineața sau zile când le citesc seara, uneori noaptea la 23:30, asta nu înseamnă că mă descurajez și renunț. Nu las emoțiile negative, cum ar fi furia, dezamăgirea să mă stăpânească și să mă împiedice să-mi îndeplinesc promisiunea făcută.

Responsabilitate pentru tine este cumva privită tot din interior, dar are mai mult legătură cu exteriorul. Mai exact, eu nu sunt direct responsabilă dacă persoana căreia i-am oferit o sarcină de îndeplinit o va duce la bun sfârșit. Mai exact ceea ce face acea persoană eu NU POT CONTROLA. În aceste condiții nu trebuie să mă afecteze sau să mă descurajeze.

Responsabilitatea mea este să ofer informații clare, să mă asigur că ceea ce îmi doresc să fie atât de simplu încât să poată fi înțeles și apoi îndeplinit. Dacă eu știu că am depus toate eforturile și m-am ținut de cuvânt în ceea ce mi-am asumat să fac, restul nu mai depinde de mine. Ce legătură are acest lucru cu rolul meu de părinte și educator în viața copiilor?

În primul rând mi-am făcut mie o promisiune în care voi oferi copiilor acel mediu pregătit, acele valori solide și acea dedicare necesară pentru a-și dezvolta potențialul și a deveni Lideri.

Acel mediu este unul gândit și creat prin prisma înțelegerii mele despre evoluția copiilor. Dar ceea ce eu nu pot controla este procesul în sine. Faptul că fiecare copil va rezona din prima sau e nevoie de timp. Nu pot controla dacă acel copil va deveni Lider peste 1 zi, 1 lună sau 2 ani. Cu siguranță va deveni, doar că e nevoie de Perseverență, Credință și Răbdare.

 

”Nu căuta rezultate de moment, ci țințește către rezultate durabile”

 

Fiecare dintre noi este unic, fiecare dintre noi are Drumul său. Copiii mei nu îmi doresc să fie oglinda mea (să devină ceea ce eu sunt). Copiii mei îmi doresc să fie cine își doresc ei să fie. Rolul meu este să îi ghidez și să le fiu aproape.

De aceea, dragi părinți și cititori al acestui blog, vă rog să fiți Responsabili față de voi, și chiar dacă va fi greu la început, cu siguranță veți face o lume mai bună pentru copiii voștri.

În următorul articol vă voi vorbi despre cum am ajuns eu la promisiunea mea – la dorință mea arzătoare. Să știți că nu a fost deloc ușor și cu atât mai mult clar.

Dacă ți-a plăcut articolul meu și vrei să afli și alte idei despre cum să devii un Părinte Conștient, te invit să te abonezi la articolele de pe blog cu ajutorul notificărilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *