About
We help children engage their bodies and minds through fun and educational activities.
Prima gradiniță bazată pe principiile Montessori din Bacău.
Scurtă povestioară
Ideea grădiniței a încolțit într-o zi de iarnă timpurie când actuala fondatoare stătea și se gândea la un loc în care copiii să primească acea educație pentru viață. Așa a decis să înființez o grădiniță – un loc în care copiii să fie liberi să își arate adevăratul potențial și să ”construiască” adultul de mâine.
În zilele noastre, oamenii sunt din ce în ce mai ocupaţi. În acelaşi timp fiecare doreşte să ofere maximum familiei, motiv pentru care au crescut exigenţele referitoare la educarea copiilor – se caută din ce în ce mai mult un serviciu de educaţie de calitate, în care copilului să i se urmărească evoluţia, să fie înţeles şi să fie tratat cu empatie.
Având în vedere toate ideile menționate mai sus, a început procesul de transformare a ideii în realitate – prima grădiniță Montessori din Bacău.
Mai întâi s-a început cu colectarea tuturor informațiile necesare și desfășurarea unui research de piață privind premisele unei astfel de instituții – cerere, deschidere, nivel de informare.
Apoi a fost găsirea unui spațiu care să coincidă cu cerințele privind calitatea, frumusețea și nu în ultimul rând, libertatea oferită și de o grădină generoasă.
A urmat înființarea unei asociații non-guvernamentale (ONG) pentru că, în viziunea noastră, educaţia este un parteneriat (Educator– Părinţi – Actori Sociali), având Copilul în centru. Toate părţile implicate în acest parteneriat contribuie la construirea unui proces de educaţie care să le ofere copiilor şansa unei dezvoltări naturale spre împlinirea potenţialului uman imens al fiecăruia.
Pentru a crea un spaţiu unde se învaţă după principiile Mariei Montessori, există câteva caracteristici, fundamentale. Câteva dintre acestea sunt:
*Educatorul/învățătorul Montessori are training specializat
*Materiale specifice Montessori ce sunt adecvate nivelului de vârstă și de dezvoltare a copiilor
*Mobilierul și tot ce se află în clasele Montessori sunt la nivelul copiilor și la dispozitia și capacitatea lor de manipulare
Pentru a îndeplini aceste criterii sunt necesare câteva investiții considerabile. Trainingul educatorului este, de departe, cea mai costisitoare investiție. Fondatoarea este în curs de formare ca și educator Montessori pe grupa de vârstă 3-6 ani în afara ţării, la Praga. Costurile ajung până la 20.000 de euro. Și asistentele de educator pot urma cursuri de specializare atât în țară, în cadrul Montessori Institute of Bucharest, cât și în afară, dar costurile sunt până în 700 de euro.
Apoi urmează dotarea clădirii. Investiţia minimă pentru dotarea unei clase variază în funcție de grupa de vârstă (0-3, 3-6, 6-9 etc.). Pentru o clasă 3-6 investiția porneşte de la 7.000 de euro, şi poate ajunge până la 18.000 de euro.
Și mobilierul necesită o investiție considerabilă, având în vedere că totul trebuie creat pe dimensiunile și nevoile copiilor – scaune și mese mai mici, rafturi la înălțimea copiilor. Investiția în mobilier poate pleca de la 2.000 de euro și poate ajunge până la 6.000 de euro.
La acestea se mai adaugă și costurile cu avizările ISU, DSP, Ministerul Educației etc.
Deoarece taxele nu acoperă în totalitate costul de funcționare, este necesar crearea acestor parteneriate de lungă durată dar și a unei comunități de părinți unite și bine informate pentru a ne ajuta să continuăm activitatea, fără a renunța totuşi la standarde.
Pentru o mai bună informare privind Repere de bază în recunoașterea autenticității educației Montessori vă rugăm să vizionați prezentarea următoare. Această prezentare este preluată de pe website-ul Institutului Montessori București.
Împreună susținem educația copiilor noștri, pentru că noi ne-am propus să
Educăm Liderii Viitorului.
MESAJUL FONDATOAREI
De mic copil, mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu stilul de învățare din școlile românești: faptul că petreceam ore în șir pe un scaun, nu aplicam și practic ceea ce ni se preda ca și teorie sau că era încurajată competiția în detrimentul cooperării.
Anii au trecut și am ieșit în câmpul muncii. Am lucrat câțiva ani în companii multinaționale unde remunerația era mare, dar satisfacția interioară era mică.
Totul s-a schimbat în momentul în care am rămas însărcinată și a venit pe lume primul nostru copil. Atunci am realizat că pot face o diferență. Și că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Oricât de mic este la început, există un progres. Iar puiul acela de om este cel care va duce mai departe ceea ce experimentează, descoperă, trăiește.
Astfel, am început să mă documentez temeinic de tot ce înseamnă parenting, alimentație, educarea copiilor dar și îngrijirea lor. Așa am ajuns la informațiile legate de pedagogia Montessori, mai exact activități oferite de aceasta, acasă. Am decis să fac ceea ce era în puterea mea, așa că am început să aplic aceste idei acasă. Rezultatele le vedeam, dar parcă nu le conștientizam în adâncul meu.
Până în ziua în care a trebuit să îmi înscriu băiatul la grădiniță – era pe drum cel de-al doilea copil. Atunci am realizat că, la fel ca și mine, el simte că nu e locul lui acolo. Nu se poate adapta și integra – sau mai bine zis că nu își dorește. Era, din nou, în puterea mea să nu contribui la repetarea istoriei, așa că am decis să înființez o grădiniță. Un colț în care copiii să se simtă în largul lor, să își păstreze inocența și să se descopere. Să fie adulții de mâine fericiți, împliniți și independenți.
După ce am participat la un eveniment organizat de Institutul Montessori București, le-am cunoscut pe Mariana Uliță și pe Cristina Preda, ele fiind cele care m-au îndrumat să mă implic și mai mult decât faptul că deschid o grădiniță. Astfel că, viața mea profesională a luat o turnură de 180 grade și acum sunt educator Montessori 3 – 6 ani acreditat de AMI (Association Montessori International) la Institute of Montessori din Praga.
„Tot ceea ce suntem noi înșine a fost făcut de către copil”
Maria Montessori
Health & Safety
Your child’s health and safety are our top priority. Our centers have strict guidelines for cleanliness and security and we’re proud to be recognized as a health-and-wellness model for child care centers by the Partnership for a Healthier America.
At Bright Horizons, we make your child’s health and safety our top priority. Our standards are the highest in the industry, meeting or exceeding all local and state guidelines.
All of our early education and preschool centers include:
- Well planned spaces with rounded corners and soft surfaces
- Secure areas that keep children constantly within sight
- Computerized front-desk check-in to ensure security