MESAJUL FONDATOAREI

De mic copil, mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu stilul de învățare din școlile românești: faptul că petreceam ore în șir pe un scaun, nu aplicam și practic ceea ce ni se preda ca și teorie sau că era încurajată competiția în detrimentul cooperării.

Anii au trecut și am ieșit în câmpul muncii. Am lucrat câțiva ani în companii multinaționale unde remunerația era mare, dar satisfacția interioară era mică.

Totul s-a schimbat în momentul în care am rămas însărcinată și a venit pe lume primul nostru copil. Atunci am realizat că pot face o diferență. Și că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Oricât de mic este la început, există un progres. Iar puiul acela de om este cel care va duce mai departe ceea ce experimentează, descoperă, trăiește.

Astfel, am început să mă documentez temeinic de tot ce înseamnă parenting, alimentație, educarea copiilor dar și îngrijirea lor. Așa am ajuns la informațiile legate de pedagogia Montessori, mai exact activități oferite de aceasta, acasă. Am decis să fac ceea ce era în puterea mea, așa că am început să aplic aceste idei acasă. Rezultatele le vedeam, dar parcă nu le conștientizam în adâncul meu.

Până în ziua în care a trebuit să îmi înscriu băiatul la grădiniță – era pe drum cel de-al doilea copil. Atunci am realizat că, la fel ca și mine, el simte că nu e locul lui acolo. Nu se poate adapta și integra – sau mai bine zis că nu își dorește. Era, din nou, în puterea mea să nu contribui la repetarea istoriei, așa că am decis să înființez o grădiniță. Un colț în care copiii să se simtă în largul lor, să își păstreze inocența și să se descopere. Să fie adulții de mâine fericiți, împliniți și independenți.

După ce am participat la un eveniment organizat de Institutul Montessori București, le-am cunoscut pe Mariana Uliță și pe Cristina Preda,  ele fiind cele care m-au îndrumat să mă implic și mai mult decât faptul că deschid o grădiniță. Astfel că, viața mea profesională a luat o turnură de 180 grade și acum sunt educator Montessori 3 – 6 ani acreditat de AMI (Association Montessori International) la Institute of Montessori din Praga.

„Tot ceea ce suntem noi înșine a fost făcut de către copil”

Maria Montessori

Facebook